Windsurfboards

WINDSURF BOARD - KØBSVEJLEDNING

Læring - dit første bord

Det vigtigste, du skal kigge efter, når du køber dit første windsurfe bræt, er boardets volumen. Du har brug for en liters volumen for hvert kilo, PLUS hvad du vejer så mellem 50 og 100 liter ekstra. Så hvis du vejer 75 kg, skal dit første bord ideelt have mellem 125 og 175 liter volumen. Jo mere volumen du går efter, jo mere stabil vil brættet være - hvilket gør det lettere at balancere og lettere at trække sejlet. Ulempen ved at gå til et board med høj volumen er, at når du går videre til et højere niveau, kan det være sværere at kontrollere i kraftig vind og ukendte hav. Hvis du vælger et bræt i den nederste ende af af volumen, vil det være mere udfordrende at lære det basale, fordi det ikke vil være helt så stabilt, men hvis du er en hurtig lærer og en eventyrlysten windsurfer, vil det give dig mulighed for at opnå højere hastigheder og at sejle hurtigere på vilderer hav.

Du skal også overveje bredden på boardet. Jo bredere boardet er, desto mere stabil vil den være, og jo lettere bliver det at lære om, men prøv at undgå at få noget så bredt som en formula board, som er designet til bestemte konkurrencer, de er nemlige umulige at kontrollere når hastigheden stiger.

Nogle advarselsord:

  1. Mange af de karakteristika, der er beskrevet ovenfor, gælder også for Formula Race-brædder. Sørg for, at du ikke køber en af disse, medmindre du er sikker på, at det er, hvad du vil have.

  2. Sørg for at købe et moderne windsurfe bræt. Mange ældre brædder kan have meget volumen, men det kan være på de forkerte steder! Windsurf-design har avanceret enormt i de senere år. Volumen og bredde er nu placeret, hvor du har mest brug for det. Ældre brædder har tendens til at have for meget volumen foran (hvor det ikke er nødvendigt) og ikke nok volumen eller bredde i halen på brættet - hvilket er virkelig vigtigt for at fremme stabilitet.


FORMEL RACE BOARDS

Hvis alt, hvad du holder af, er hastighed, og du har den brutale kraft samt evnerne til at holde brættet under kontrol, når vinden virkelig tager fat, så er en formel eller et race bræt lige for dig. Med dimensioner og udseende, der ligner en hoveddør, kan de være op til en meter brede. Formel brædder er designet til at bære massive sejl, op til 13,0 m. Det var kun racing bestyrelsen, der lavede regler at de ikke måtte blive bredere. Bredden og det høje volumen fremmer virkelig hastigheden, men til en pris - det vil kræve betydelig dygtighed og indsats for at stoppe brættet, der vipper som en formel 1-racerbil fra 1970, før de opfandt bagvingen. Med sjov til side er disse boards vanvittig hurtige og meget stabile samt kontrollerbare i lette til moderate vindforhold - det er kun når vinden rammer kraft fire eller fem, at de bliver lidt sindsygt. Hvis du besidder kræfterne, samt kan kontrollere farten er dette board for dig

 

FREERIDE BOARD

Når du er kommet ud over begynderstadiet, og du vil begynde at gå hurtigt i stærkere vinde, vil et freeride-board være på din ønskeliste. Freeride-boards er ideelle til fladblæsning med store sejl - mellem 5,5 og 7,5 m afhængigt af din vægt og vindforholdene.

Et freeride board skal være det, du vælger, hvis du vil lære at Carve Gybe. Denne manøvre er mulig på alle freeride-kort, men det vil være meget lettere at lære, hvis du vælger et board i den højere ende af volume styrken. Tag din kropsvægt i kg og tilsæt 20 til 50 liter. Så hvis du vejer 75 kg, ville et bræt tættere på 125 liter være ideelt at lære at skære gibe på. Den vigtigste overvejelse er dog ikke den samlede volumen af boardet, men hvor den er placeret. Alle moderne brædder har masser af volumen i halen.

Freeride-boards har betydeligt mindre volumen og mindre bredde end et begynder board, så valg af den rigtige størrelse bliver meget vigtigere. Hvis du vil trække brættet op, uden at brættet synker under dine fødder, skal du bruge et board svarende til din egen kropsvægt plus mindst 20 liter. Så hvis du vejer 75 kg, skal et 95 liters bord være eftersøgt for en kompetent mellemliggende windsurfer. Hvis du køber dit første freeride-kort, skal du gå efter mere volumen, fordi brættet i første omgang føles meget ustabilt og kræver noget at vænne sig til. Jo mere volumen du går, jo lettere bliver det. Men hvis du går for meget volumen, vil brættet være svært at håndtere i meget stærk vind.

Der har været masser af udvikling inden for freeride board design i de senere år, hvilket gør dem sjovere og lettere end nogensinde at sejle.


BUMP & JUMP / WAVE SLALOM / FREESTYLE WAVE

For højere vinde og hårdere vandforhold kombinerer bump & jump-windsurf boards de bedste egenskaber ved et freeride-board med et waveboard. Et Bump & Jump-bræt er ideelt til dem, der kan lide at gå hurtigt, men også kan lide at få lidt luft tid og skære et par bølger. De fleste ryttere vælger et bræt med lidt mere volumen end deres egen kropsvægt. Så hvis du vejer 75 kg, vil du se på et bræt med mellem 75 og 95 liter volumen. Up Hauling bliver en udfordring for alle, bortset fra de mest erfarne ryttere, fordi med op til 35 kg ned styrke genereret af riggen vil trækning af sejlet tvinge brættet under vandet. Med god timing og god balance vil bordet dog genopstå og strømme væk, når sejlet fyldes med vind. Du skulle dog have mestret vand starten, før du køber et bump- og springbræt. Ideelle sejlstørrelser varierer fra 4,5 til 6,5 m.


WAVE BOARDS

Pure Waveboards er de valgte boards for dem af jer, der er heldige nok til at tilbringe størstedelen af din tid på Hawaii. De er også gode for Storbritannien, fordi board hastigheden genereres ofte af bølgen såvel som vinden. Hastighed er dog ikke så vigtig som manøvredygtighed. Af denne grund har et bølgebræt tendens til at have meget 'bløde' skinner (kanter) og meget lavt volumen, ofte mindre end rytterens vægt. En bølge-sømand på 75 kg kan have et bræt i 65 til 85 liters rækkevidde. Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor disse brædder ofte kaldes 'synke'? Det er sjældent at finde et bølge segl så stort som 6,0 m, de fleste er mindre end dette og kan gå helt ned til 3,0 m for nukleare vindforhold.


FREESTYLE BOARDS

Sammenlignet med et bump- og springbræt er freestyle brætter lidt kortere og betydeligt bredere, men har et lignende volumen. Volume fordelingen er også helt forskellig - spredt meget mere jævnt over hele linjen. Dette giver en meget større og mere stabil platform til freestyle manøvrer uden at gøre boardet væsentligt større. De flyver hurtigt op, og er virkelig nemme at dreje og er ret stabile for deres volumen. De er specielt designet til radikale freestyle manøvrer i fladt vand eller på bølger.