Våddragter og neopren er vigtige beklædningsgenstande for vandsporten. Forestil dig, at du står på stranden og ser ud over det glitrende hav. Solen skinner, men vandet er koldt. Hvad gør du?
En Neopren våddragt er svaret. Denne tætsiddende dragt lavet af neopren hjælper med at holde dig varm og beskyttet mod det kolde vand. Neopren er et fleksibelt og isolerende syntetisk gummi materiale, der giver dig fri bevægelighed og samtidig holder på varmen. Med en våddragt kan du nyde vandsportsgrene som surfing, kitesurf, wingsurf eller SUP, uden at fryse.
I vores store udvalg finder du forskellige typer af våddragter og neoprenprodukter til enhver vandsport. Uanset om du er nybegynder eller erfaren udøver, har vi noget for dig. Vi tilbyder også prismatch, så du kan være sikker på at få en skarp pris. Gå på opdagelse og find din næste våddragt og neoprenudstyr hos os. Så er du klar til at erobre vandet!
Udover at fortælle om vores store og flotte udvalg af høj kvalitets våddragter og neopren tilbehør dertil. Vil vi også gerne tage et spring lidt mere dybdegående ned i hvordan et produkt er opbygget og hvad der skelner de mange forskellige produkter fra hinanden. Vi starter med at tage et dyk ned i hvad neopren er, også hvorfor det er så funktionelt.
Neopren er et syntetisk gummi. Det er et alsidigt materiale, der bruges i mange produkter, herunder våddragter. Neoprenmaterialet har en unik struktur, der giver det dets karakteristiske egenskaber.
Neopren består af en tæt cellestruktur, der er fyldt med små luftbobler. Disse luftbobler fungerer som isolerende lag, der hjælper med at holde kroppen varm i koldt vand. Når du bærer en våddragt, tillader neoprenmaterialet en lille mængde vand at trænge ind mellem dragten og din hud. Dette vand opvarmes derefter af kroppens varme og fungerer som en yderligere isolering.
Derudover er neopren også meget fleksibelt, hvilket giver dig bevægelsesfrihed under vandsport. Materialet er strækbart og tilpasser sig kroppens form, hvilket gør det behageligt at have på og giver dig mulighed for at udføre bevægelser uden begrænsninger. Neopren kommer i forskellige kvaliteter, og det misforstås oftest at en neoprens kvalitet måles i den strækbarhed, men det vil vi kategorisere som misvisende, selvom det er en vigtig faktor, er der meget andet du skal huske at få med i liningen.
En anden fordel ved neopren er dets evne til at beskytte mod UV-stråler. Materialet fungerer som en naturlig solcreme og blokerer de skadelige stråler fra at trænge igennem og beskadige din hud.
Alt i alt er neopren et fantastisk materiale til våddragter, da det kombinerer fleksibilitet, isolering og UV-beskyttelse. Det giver dig mulighed for at nyde vandsport i koldt vand og sikrer, at du forbliver varm og beskyttet under aktiviteten.
En våddragt med backzip har en lynlås, som går fra dragtens top ved nakken og ned til den nederste del af ryggen. Backzip dragter gør det nemt og bekvemmeligt at komme i og ud af våddragten. Lynlås materialet er knap så fleksibelt, og ofte med en mindre vandresistens, så Back zip systemet er en god løsning for begynderen, eller vandsportsudøveren som primært begår sig i de varmere vandtemperaturer. Back zip våddragten har bestemt sin styrke i den nemme tilgang til åbningssystemet. Det ses derfor også ofte, at dragten bliver brugt blandt triatleter og svømmere, der virkelig sætter pris på et hurtigt system.
Chestzip våddragten har en lynlås, som går over det øverste af brystkassen og op forbi skulderen. Chest zip våddragter betragtes som mere fleksible omkring skuldre og ryg. De har en bedre isolationsevne for de koldere ture i vandet, men de kræver også lidt flere kræfter at komme i end back zip dragterne.
No zip våddragter har ingen lynlåse, og de kan være en smule besværlige at komme i. Når det så er sagt, så findes der ikke en bedre fleksibilitet i neopren dragter, end der er i No zips. Flere brands bruger No zip blandt deres topmodeller, som er designet til at performe på et højt niveau.
Vandets temperatur har stor betydning for hvilken våddragt, der egner sig bedst til dig. Desto koldere forhold du bevæger dig ud i, desto tykkere en våddragt er der behov for. Når man kigger på våddragtens tykkelse, så bliver den ofte opgivet i numeriske numre fra 1 til 6. Tallet på venstre side af skråstregen refererer til våddragtens tykkelse omkring overkroppen, og tallet på højre side refererer til tykkelsen omkring arme og ben. Våddragter er ofte konstrueret i et tykkere materiale omkring overkroppen, og et tyndere omkring led, som kræver en højere grad af fleksibilitet. Vi har sammenstrikket en guide, som kan give et overblik over vandtemperature og våddragter, som ofte går fint hånd i hånd. Husk dog altid på, at det er forskelligt, hvor kuldskær vi er hver især, så lyt også til din egen overbevisning, når våddragt tykkelse skal vælges.
Vand Temperatur | Neopren Type |
---|---|
Over 23°C | Rashguard / Lycra |
19-22°C | Thermo Overdel |
18-23°C | Neopren Shorties |
15-20°C | 3/2 mm Neopren Våddragt |
12-16°C | 4/3 mm Neopren Våddragt |
8-13°C | 54/ eller 5/3 mm Neopren Våddragt |
Under 9°C | 6/4 mm Neopren Våddragt med Neoprenhætte |
Det er vigtigt, at våddragten har det rigtige fit til din kropsbygning. Sidder den for tæt, så går det udover din fleksibilitet og bevægelsesfrihed. Sidder den derimod for løst, vil der komme for meget vand ind, som kan påvirke kroppens temperatur og bl.a. en surfers bevægelses egenskaber. Alle våddragt brands producerer efter forskellige størrelser og fits. Har man prøvet en våddragt fra O'Neill, så kan man altså ikke være helt sikker på, at den samme størrelse vil sidde ligeså godt i en våddragt fra Neilpryde. Dog kommer de fleste brands med en størrelsesguide specifik til deres dragter, som vil kunne spare dig en del tid i sidste ende.
Du kan se størrelsesguiden på O'Neill her og Neilpryde her.
Neoprenstøvlen er væsentlig gennem hele sæsonen. Neoprenstøvlen har mange styrker, men først og fremmest så beskytter den mod havbundens skarpe genstande. De tykkere neoprenstøvler (5 – 8 mm) kan man nærmest ikke undvære, hvis man dyrker sporten blandt kolde vandtemperature. Et ekstra plus er også bare, at neoprenstøvlen giver et stærkere grip med non-slip såler, end man får med bare fødder.
Neoprenhætten er lavet til vandsport ved kolde vandtemperatur. Hvis hovedet holdes varmt, så kan man også blive i vandet længere. Når den rigtige neoprenhætte skal vælges, så er det essentielle, at den sidder helt tæt. Hvis ikke den sidder tæt nok, så lukkes der for meget vand ind, og hætten mister sin effekt. Hvis man er sikker på at skulle ud i de kolde måneder, så kan en våddragt med indbygget neoprenhætte anbefales. Her kan man være helt sikker på en holdbar forsegling mellem våddragt og hætte, spørgsmålet er bare at finde en i det rigtige fit. Hvis man tager på en varmere tur, men stadig har lidt kuldskær omkring hovedet, og ønsker lidt isolering, så gør thermotrøjen med indbygget neoprenhætte det helt rigtige. Den er ikke for tyk omkring overkroppen, og samtidig isolerer den omkring hovedet. Det fede ved en thermotrøje med indbygget neoprenhætte er, at den kan bruges over hele sæsonen, da flere også bruger den som et ekstra lag til de kolde ture.
Uden varme i fingrene kan de mindste opgaver virke umulige ude på vandet. Neoprenhandsker kan findes som luffer, 3-fingrede og den almindelige 5-fingers handske. Luffen er ultimativ den varmeste, og den egner sig rigtig godt til de kolde ture, men det kræver også, at man har styr på sit grej inden afgang. Den 5 fingrede neoprenhandske giver derimod en høj grad af frihed, og ligesom neoprenhætten helst skal sidde tæt, så er det også vigtigt at neoprenhandsken gør det.
Introduktion: Her er nogle almindelige spørgsmål og svar om våddragter og neoprenmaterialet, deres funktioner og anvendelser.
Neopren er en form for syntetisk gummi, der bruges til at fremstille våddragter. Det tilbyder fleksibilitet, isolering og beskyttelse mod UV-stråler.
En våddragt skal bruges, når man udfører vandsport eller aktiviteter i koldt vand for at holde kroppen varm. Det kan være surfing, kitesurf eller alt andet.
Neoprenmaterialet har en tæt struktur, der fanger et tyndt lag vand og luft, som opvarmes af kroppen. Dette fungerer som en isolerende barriere og hjælper med at holde kroppen varm i koldt vand.
Våddragter til kolde klimaer er tykkere og isolerer hele kroppen mod koldt vand og vind. Våddragter til varme klimaer er tyndere og varmer dermed mindre.
En våddragt skal have det rigtige fit - ikke for stram og ikke for løs. Det skal tillade bevægelsesfrihed og forhindre for meget vand i at trænge ind, der kan påvirke kroppens temperatur og bevægelsesevne.
Våddragtens tykkelse afhænger af vandets temperatur. Jo koldere vandet er, desto tykkere en våddragt er nødvendig for at holde kroppen varm. Vælg en tykkelse baseret på vandtemperaturen og dine personlige præferencer.
Skyl din våddragt i rent vand, (ikke saltvand) efter brug og lad den tørre i skyggen. Undgå at udsætte den for direkte sollys eller tæt på en varm kilde som en brændeovn., da det kan beskadige materialet. Yderligere kan vi anbefale at du hænger våddragten på en bøjle i stedet for at smide den over en tørre snor. Følg også producentens anvisninger for pleje og vedligeholdelse.
Våddragter er lavet til alt slags vand og dets temperaturer. Det er dog vigtigt at være opmærksom på tykkelsen af sin våddragten, da en for tyk våddragt kan blive meget varm. Til de gode sommerdage kan vi anbefale en thermo overdel, shorty eller blot en lycra trøje.
Det er vigtigt at vælge den rigtige våddragt for at sikre komfort, bevægelsesfrihed og beskyttelse under vandsport. En passende våddragt vil hjælpe dig med at nyde din aktivitet og holde dig varm og beskyttet i vandet.