Surfboards

Hvordan finder jeg det rigtige surfboard?

Der er primært 3 faktorer der bestemmer hvilket board der er godt for dig. Det er din eget vægt, din teknik og din surf disciplin/bølger. Som begynder er det mest din vægt der er relevant, da de to andre faktorer ikke er i spil endnu, helt naturligt - du skal jo i gang med at lære og finde ud af disse. Derfor drejer det sig om at finde det board, der giver dig længst tid på bølgen på den lettelse måde. Det får man på en malibu størrelse board - det er stabilt, det er til at håndtere i bølgerne og du vil fange en masse bølger og der ved have maksimalt sjov.

 

Surfboardtyper, ord og numre 
Der er mange tal og navne der kan være svært at gennem skue er er hvad de alle betyde. Vi har samlet en del af disse for at skabe overblikket, så man kommer godt fra start og får den optimale setup til at komme i gang. Ønsker man mere info tøv ikke med at ringe til os hos One Open Sky (97122965) og lad os hjælpe med at finde den perfekte surfboard til dig.

Længde: Regnes oftest i fod og tommer. Dvs. f.eks. 6” 10 = 6 fod og 10 tommer (ca. 208 cm), Længden på boardet påvirker hvor retningsstabil brættet er. Et kort bræt er nemmere at lave små manøvre med, længere boards gør boardet mere retningsstabil.
Brede: Bredde regnes som oftest også i tommer. Fekst 22’ = ca 56 cm. Bredden påvirker hvordan boardet håndtere, groft sagt så giver mere bredde et mere stabilt bræt, det gavner både når du skal fange bølger men også når du er på bølgen.
Tykkelse: Tykkelse regnes også i tommer, det giver en indikation af hvor meget volumen man har på boardet. Man måler tykkelsen på det bredeste sted hvorfor det kan variere hvor tyk brættet er omkring kanterne.
Liter: Nok det vigtigste parameter for at finde et nyt bræt. Liter indikerer den volumen der er i brættet, altså en kombination af længde bredde og tykkelse. Forstil dig du har et fyldt badekar, du propper boardet ned i karet, de liter der flyder over, er antallet af liter som boardet fylder. Og da brættet er lavet i skum, fortæller det os også om hvor meget opdrift der er i brættet. Når man fanger bølger gælder det om at få brættet op at plan på bølgen. Har man for lille opdrift en det markant svære at paddle brættet op op i fart og få den til at plane på bølgen. Rigtig volumen resulterer i langt flere fangede bølger = meget mere sjov og progression.

 

Her er en tommelfingerregel for hvad længde man har behov for når man skal igang. Husk forhold, erfaring og præferencer er ikke med i disse anbefalinger. Men en god guide til første gangs køberen.

Vægt på person

Længde anbefalet

Type anbefalet

50-60 kg (Junior)

Min 5-6'

Funboard (bredt)

- 70 kg  (Teen)

min 6-7'

Fun/Malibu

70-80

min 7',2"

Fun/Malibu

80-90

min 7',6"

Malibu

90-100

min 8'.5"

Malibu/Long

+ 100

min 9'

Malibu/Long

 

Surfboard typer 
Man har forskellige navne til forskellige typer boards. Hver type indikere en given brugs område eller stil boardet er bygget til. Disse forståes som generelle termer og der sker hele tide hybrider mellem de forskellige board typer.
 
Shortboard: Det lille hurtige board med hurtig respons og lavet til at dreje nemt og skabe en hurtig kant til kant. Den lille konstruktion gør at man ikke har så meget flyde evne hvorfor det kræver godteknik og relativt kraftfulde og stejle bølger.
Fish: Oldschool board der er designet med meget volume på et kort board. Egnet mindre bølger relativt flade bølger. Hybrid: Kombinere evnerne fra en fish og et tradiotionel shortboard. Dvs et board der håndtere som et shortboard men med ekstra volume så man fanger flere bølger, specielt i lidt fladere og knap så stejle bølger. Et shape der egner sig godt til Danske forhold hvis man ønsker sig et bræt der styrer som et shortboard.
Funboard: En board type vi ser mere og mere. Igen lidt længere end Hybrid boards og med mere volume. Den ses tit med single fin set up. Et sjovt bræt, som der er virkelig mange surfdage i. 
Malibu: Malibu boardet er et klassisk board, kendes med den runde næse som giver et mere stabilt og et board med mere volume. Et board der er stort nok til at give masser af tid på bølgen, men stadig i en størrelse, som er nem at fragte og manøvrere i bølgerne. Det boardet der er flest der har gavn af at surfe i Danmark.
Longboard: Longboards har sin helt egen historie og er en anden disciplin end shortboards hvor man på et longboard går efter stil, imod shortboardernes agresivitet. Et longboard er meget stabilt og grundet dens store volume har man mulighed for at bevæge sig rundt på brættet og lave manøvre og ”tricks. F.eks. Cross step(kryds gang på boardet) og Hang five (en fod på næsen af brættet) og hang 10 (begge fødder på næsen af boardet). Longboards egner sig rigtig godt til bølger der ikke er så stejle og grundet volumen ”bær” den også over sektioner på bølgen der ikke er optimale, og derved giver et væsentlig længere ridt. Boardets længde gør at brætte kan føltes lidt stort når man er i bølgerne, feks når man skal ud igennem brændingen, eller fragte/ bærer boardet til og fra stranden.
Foil board: den nye dreng i klassen, der er sket stor udvikling af boards og foiler de senere år. Man har nu foiler der kan løfte ved lav fart hvorfor man nu kan padle et relativt lille bræt i gang med surf teknik og herefter foile på bølgen Andre elementer der varierer på surfboards er bund facon(shape), tail (halen på boardet), materiale kanter og rocker.

  

Tøv ikke med at kontakte os på 9712 2965 hvis du ønsker råd og vejledning, vi sidder klar så vi kan få dig ud i bølgerne. Surf’s Up!