SUP

Stand up paddleboarding (SUP)

Igennem de seneste år er SUP blevet en super populær sport og fritidsaktivitet, og på verdensplan gennem en del år været blandt de hurtigst voksne sportsgrene overhovedet. Det er der en helt naturlig grund til, Stand up paddel boarding rammer enormt bredt, med mange forskellig discipliner, og anvendelses muligheder, apelere det til utrolig mange. Alt fra leg for hele farmilien ved strand og sø, til længere turer måske med telt på åer og søer, måske med en fiskestang, i bølgerne kan man også bruge sin sup og så er der alle race boardsene til dig der gerne vil have fart på, enten som decideret fysisk træning rundt om bøjer til konkurrence eller downwind. Flere bruge også boardet til yoga og andre igen ønsker at kombinere sup'en med et windsurf sejl eller en winge når der er lidt vind. 

Hos One Open Sky har vi udstyr til alle disse dicipliner. Man kan også vælge mere allround udstyr, hvis man ønsker at udforske et bredt spekter.

Hvilket SUP udstyr skal jeg vælge?

SUP er en sportsgren, der appellerer til mange og en sportsgren, hvor man med det rigtige udstyr flytter sig enormt meget på kort tid. Vi ser ofte folk har en meget stejl indlærings kurve og flytter ofte sit niveau efter hver gang man er ude. Derfor anbefaler vi altid at man vælger udstyr, der tager højde for det - ikke derved sagt at alle skal have et top carbon Naish Maliko bræt som Casper Steinfath konkurrere på, men at man vælger et board og paddel, som du kan bruge år frem, og ikke vælger udstyr der vil begrænse din glæde ved sporten. Et forkert board eller en for tung paddel kan samlingens med at cykle på en flad cykel. Det er svært at få glæden frem, når man kan mærke, at det er hårdere end det behøver at være. Vi har testet og står inde for alle de varer vi har på hylderne ved One Open Sky og vi vil altid guide dig til udstyr, der passer både dit behov, men også som matcher dit budget.
 

Fast board eller oppustelig board?

Selve konstruktionen af SUP boards variere og har hver deres fordele, helt overordnet er der to konstruktioner der bliver brugt i dag - oppustelige SUP boards og hårde brædder (hard boards/fast board). Oppustelige boards blev hurtigt en meget populær måde at konstruere boards på. Behovet opstod naturligt da standup paddleboards har en stor volume og derfor krævede en del at håndtere, specielt hvis man ikke har bil med tagbøjler eller en garage eller rum, det kan opbevares i. Her kommer oppustelige brædder til sin ret. De er supernemme at opbevarer og at transportere, og det er ikke et problem at tage SUP boards med på ferie etc. !Vær meget opmærksom på der er meget stor forskel på hvordan et sup board bliver konstrueret. lad dig ikke friste på markedet af mange billige oppustelige brædder, primært af mærker der ikke lever af at lave brædder. Praktisk talt kan en luftmadras også bruges som SUP board, men der er enorm forskel på hvordan boardet håndtere og glider igennem vandet som f.eks. et Starboard. Der er meget stor forskel på hvordan bordet er svejst og hvilken kerne, der er i brættet, hvilket gør om brættet kan pumpes stift og at boardet holder sin facon mange år frem. Du kan læse mere om oppustelige sups i vores begynder-guide her.

Hard SUP boards har den klassiske surfboardkonstruktion, der giver maksimalt kraftoverførsel og feel af brættet. Endvidere er det klart at konstruktionen er stivere end et oppusteligt bræt. Der er også inden for hard boards forskellige typer konstruktioner. Der er race board typer, som er konstrueret meget let og stift, og så er der mere allround boards, hvor konstruktionen er mere solid. Man skal huske på at et board, selv om det er tænkt til vandet, også udsættes for slag og slid, dels når det fragtes, sejles imod land eller man rammer brættet med padlen. Vi har derfor også mmange måder at beskytte brættet med board tasker og "rail tape" som beskytter brættet imod slag fra paddlen. 

  

Ting du kan overveje når du vælger board type, plusser ud fra dem hvor board typen har en fordel:

Jeg har ikke nem adgang til opbevaring + Oppustelig board
Jeg sejler meget bølger + Hard board
Jeg ønsker at stille op I konkurrencer + Hard board
Skal boardet fragtes meget + Oppustelig SUP board

Andre faktorer at overveje er længde, bredde, konstruktion af boardet bund konstruktion, finner og generelt mulighed for på monteringer af f.eks. GoPro, fiskestænger, fartmåler, drikkeflaske med mere på boardet.

    

Hvordan vælges den korrekte SUP paddel?

En SUP paddel har du i hænderne hele tiden og noget man lynhurtigt kommer til at være det er den del du vil tænke meget på når man padler. Igen et sted hvor du vil miste meget af glæden ved at padle hvis din paddel ikke er af en ordentlig kvalitet.

Vi har et meget bredt udvalg ved One Open Sky og vil altid være behjælpelig med at finde den korrekte paddel til dit behov. Se udvalget her

Der findes forskellige typer padler, man kan inddele i 3 forskellige typer Fixed (også kaldet ”cut to length” eller ”one piece”, som det engelske navn indikerer at padlen, er i et stykke og at man skærer skaftet til præcis efter personen. Denne type paddel giver den letteste og mulighed for et stift og ensartet flex på padlen, disse benyttes oftes til mere seriøst brug samt konkurrencebrug.

Justerbar paddel: På en justerbar paddel har man taget de gode egenskaber fra en ”Fixed paddel” men gået en smule på kompromis på vægten. Man sætter et ekstra modul på skaftet som gør at skaftet kan varieres i længde. Det går at den kan anvendes af flere brugere, eller man kan bruge padlen i forskellige forhold (tit ønsker man sig et kortere skaft i bølger, imod et længere på fladt vand. En justerbar er ofte også en god start hvis man ikke er helt sikker på hvad længde man ønsker.

3 delt paddel (3 pieces) – som navnet også antyder et board så er det en 3 delt, Har man taget en justerbar paddel og lavet et ekstra modul på lige over bladet. Det gør at man kan have den i en taske og derved væsentlig nemmere at fragte. Lidt samme logik som oppustelig boards. Andre elementer at overveje er blad størrelse, flex på skaftet, tykkelse på skaftet og håndtaget alle elementer er kan variere og skabe en perfekt paddel netop til dig. Hos One Open Sky står vi klar til at finde netop den helt korrekte paddel til dig

    

Vi er i den grad selv SUP entusiaster hos One Open Sky og stå altid klar til at bistå med råd og vejledning. Besøg os i en af butikkerne i enten København eller Herning - eller ring til os på 97122965(herning) eller 35820777(københavn).