SUP boards, også kendt som Stand Up Paddle boards, er en af de hurtigst voksende vandsportsgrene i verden. Med deres alsidighed og enkelhed tiltrækker de både begyndere og erfarne udøvere. Om du vil på en afslappet tur på søen eller surfe på bølgerne, så er et SUP board det ideelle valg.
Det er vigtigt at vælge det rigtige SUP board, der passer til dine behov og færdigheder. Oppustelige SUP boards er praktiske, da de kan transporteres nemt og kræver mindre opbevaringsplads. På den anden side giver faste SUP boards bedre stabilitet og ydeevne, især når du udfordrer forskellige vandforhold.
Uanset dit valg af SUP board er det vigtigt at investere i kvalitet. Materialer som epoxy og PVC bruges ofte til at konstruere SUP boards af høj kvalitet. Dette giver dem holdbarhed og sikrer, at de kan modstå slid og tåle langvarig brug.
Så hvad enten du er en nybegynder eller en erfaren surfer, er der et SUP board derude, der kan give dig den ultimative vandsportsoplevelse. Find dit næste SUP board og begynd at udforske vandet på en helt ny måde!
SUP boards kommer af mange typer, længder, bredder og tykkelser. Det kan hurtig komme til at føles som en stor jungle at navigere i, da mange brætter minder om hinanden på flere parametre, men så har et punkt som gør dem vidt forskellige, til en helt anden målgruppe. Nedenfor har vi opstillet de 5 typiske board typer, så du nemmere kan snuse ind på hvad der er det rigtige for dig at kigge efter.
Oppustelige Paddle boards - Praktiske og alsidige SUP boards
Oppustelige Paddle boards, også kendt som inflatable SUP boards, er en populær type SUP board på grund af deres praktiske design og nemme transportmuligheder. Disse boards er lavet af holdbart PVC-materiale og kan nemt foldes sammen og opbevares i en taske efter brug.
Oppustelige Paddle boards er ideelle til begyndere og til dem, der ønsker at tage deres board med på rejser eller eventyr, da de ikke optager meget plads og er lette at transportere. De kan nemt pumpes op og er klar til brug på få minutter.
Disse boards er også kendt for deres stabilitet på vandet, hvilket gør dem velegnede til afslappede padleture og nybegyndere, der ønsker at lære sporten at kende. De er mere tilgivende, når det kommer til at sidde på knæ eller falde ned på boardet, hvilket gør dem ideelle til familiebrug og sjov på vandet. Uanset om du vil udforske søer, åer eller kystlinjen, er et oppusteligt Paddle board et alsidigt valg, der giver dig mulighed for at nyde naturen og vandsporten på en bekvem og sjov måde.
Som navnet antyder, kan en allround SUP bruges til lidt af det hele. Så er du i tvivl om hvilken type sejlads du er mest til eller du bare gerne vil have et board der kan bruges til lidt af det hele, så skal du vælge et allround board. Et allround board har en form som et klassisk longboard surfboard og er typisk mellem 10-12 fod langt og har en bredde på 30” - 32” (En SUPs mål er i tommer når vi snakker bredde og i fod når vi snakker længde). Længden giver retningsstabilitet, mens bredden giver en god stabilitet når du paddler. Et allround board kan altså bruges til hygge og touring på fladt vand, men virker også som et klassisk surfboard og kan garantere timevis af sjov i små til mellemstore bølger. Hvis boardet hovedsageligt skal bruges til strandleg og hygge med familien, er det også i denne kategori du skal kigge. Dog kan et større og begyndervenligt bølgeboard med en længde mellem 9’5” – 11 fod og en bredde på 32” og derover også give god mening. Den ekstra bredde og store volumen giver masser af stabilitet, især hvis boardet skal bære flere personer på samme tid. Et allround paddle board er derfor en alsidig og praktisk løsning, der giver dig mulighed for at nyde forskellige former for paddle surf og aktiviteter på vandet.
Skal du primært bruge boardet til ture på fladt vand, langs kysten eller på havet, skal du vælge et board med ”spids” forstævn, altså en form der minder lidt om en kajak. Den spidse stævn bryder overfladen så vandet bliver presset ned langs siden og skaber et mere effektivt glid. For at skære bedst muligt gennem vandet er touring og race boards ofte længere og smallere end et traditionelt longboard shape, hvilket gør dem hurtigere, men også mindre stabile at stå på. Boardet skal være 12'6-14 fod langt og er du begynder anbefaler vi en brede fra 28” til 32".
Er du til leg i bølger, anbefaler vi helt klart en SUP i glasfiber, carbon eller woodkonstruktion. Disse materialer giver boardet den nødvendige stivhed og respons, der er afgørende for at kunne manøvrere effektivt i bølgerne. En oppustelig SUP vil være for blød og ikke give den samme kontrol og stabilitet. Jo kortere boardet er, jo hurtigere vil det kunne manøvrere, men det vil også være sværere at kontrollere og holde balancen på. Hvis du foretrækker shortboards, anbefaler vi, at et begynder bølgeboard ikke er kortere end 8'5 fod. Bredden skal gerne være over 30". Hvis du er mere til longboard-stilen, kan længden være omkring 9'5 fod, og bredden stadig være omkring 30". Uanset hvilken stil du foretrækker, er det vigtigt at vælge et board, der passer til dine færdigheder og præferencer, så du kan få mest muligt ud af din bølgesurfing-oplevelse. Det er vigtigt at du ikke forveksler et bølgebræt med et alment surfbræt. Men er i stedet en anden type board designet 100% til paddleboarding.
Tænder du på konkurrencer, så er det en race SUP du skal kigge efter, og gerne i carbon for at opnå den bedste ydeevne. I konkurrencer er der typisk to klasser. 12'6 fods klassen bruges til BOP (Battle Of the Paddle), hvor det handler om at komme først ud gennem brændingen og rundt om nogle bøjer. Her er længden på 12'6 fod ideel. De fleste konkurrencer afvikles dog med 14 fods SUPs, og det er derfor den længde, vi vil anbefale til alle andre tilfælde end BOP konkurrencer. Jo smallere boardet er, jo hurtigere vil det være, men det kan også blive så smalt, at det bliver svært at holde balancen. Det er vigtigt at finde en balance, hvor du kan opretholde både hastighed og stabilitet. Vi anbefaler derfor, at du i starten ikke går under 26" i bredden til race på fladt vand og under 28" til race i åbent vand. Ved at vælge det rette race SUP board kan du optimere din præstation og konkurrere på højt niveau.
Der findes fordele og ulember ved begge, men som udgangspunkt er et fast board bedre end et oppusteligt board. De faste modeller er stivere og glider hurtigere gennem vandet. Men der er også mange fordele ved et oppusteligt SUP board. Det vejer mindre og er lettere at bære. Det er nemt at opbevare og transportere og er desuden mere tilgivende at lære på, da det er rare hvis du skal sidde på knæ eller falder ned på boardet. Der findes også oppustelige boards der kommer så tæt på de faste modeller i fasthed og stivhed at det er svært at mærke forskel når du sejler på dem. Disse boards er dog lavet i specielle og bedre konstruktioner end de fleste ”pakkeboards” og er derfor også mere bekostlige og har en pris der befinder sig tættere på et fast board, men kvaliteten er også markant bedre.
Hvis du vil bruge dit board til andet end hygge og leg, men har en ambition om at sejle ture, sejle hurtigt eller opleve hvor nemt og sjovt det er at surfe bølge på et SUP board vil vi uden tvivl anbefale et fast board. Det kræver selvfølgelig at du har pladsen til at opbevare det og mulighed for at transportere det på taget af din bil, eller bære det til vandet hvis du er så heldig at bo tæt på.
Et fast board sejler hurtigere, er mere stabilt og meget mindre følsomt overfor krusninger/bølger på vandet og vind. Det kan med andre bruges i flere forhold hvor et oppusteligt board vil komme til kort.En fast SUP er som man kender dem fra sin klassiske form, hvor de udspringer fra surfboards. Storset alle fast SUPs er bygget op omkring en skumkerne med en skal udenom for beskyttelse. Denne skal kan være lavet af entent glasfiber, kevlar, plast, træ eller en kombination af disse. En fast SUP giver muligheden for et stift board, der har et bedre og hurtigere glid igennem vandet.
Oppustelige SUP boards, Air SUPs eller iSUP boards (kært barn har mange navne), har udviklet sig utrolig meget inden for en kort årerække. I dag kan et godt oppusteligt SUP board være næsten lige så stabilt og hurtigt som et fast SUP board. Et oppusteligt board er utroligt holdbar, og lavet til at modstå slag og dings fra din paddle. Skulle man være uheldig at sejle på en sten, vil der normalt ikke ske noget med en oppustelig SUP, da eventuelle ”buler” vil hoppe ud igen. Ligeledes har de oppustelige boards den fordel af at de kan pakkes sammen, og være inde i en mikro bil og ikke kræver meget plads til opbevaring.
Men nok om hvilken type paddleboard der vil passe bedst til dine behov, der er mange flere lækre grene der skal med i overvejelsen når du skal finde dit sæt. Hvis vi starter med padlen
Efter boardet er paddlen det næste man skal til at tænke på. Mange siger faktisk at padlen er vigtigere end boardet - tænk på at du holder den i hænderne hele tiden og det er padlen der giver al fremdrift.
Padlens størrelse
Der er stor forskel på både bladets størrelse og skaftets længde og flex. Padlens blad skal passe til din størrelse (hvor mange kræfter du har) og hvad du skal bruge den til. En padle med et mindre blad har højere kadence og kan sammenlignes med et lavt gear på en cykel. Det er en fordel hvis du skal padle længere ture eller gerne vil have mindre modstand og dermed bruge færre kræfter pr paddletag. Omvendt giver et større blad hurtigere acceleration og mere fremdrift, så du dermed kan sejle hurtigere. Det er især en fordel til sprint på korte distancer eller SUP i bølger, hvor du gerne vil have en hurtig eksplosiv kræft når du skal fange bølgere, men typisk ikke padler så mange tag som når du er på tur.
Længden er naturligvis også vigtig i forhold til din højde, men der er også forskel hvad du skal bruge padlen til. Som udgangspunkt skal en paddle være ca. 20 cm længere end din højde til bølger, og ca. 40-50 cm længere til fladt vand (touring og race), men der kan også være individuelle præferencer. Er du i tvivl om hvilken længde der passer til dig, vil vi anbefale at du anskaffer dig en justerbar paddle, så du nemt kan finde den længde der passer en bedst før du anskaffer en paddle med en fast længde der skal skæres til.
Faste padler vs justerbare og 3-delte padler
En fast padle bliver skåret til i længden og tilpasset din højde og brug (på fladt vand og til touring vil du have en længere padle end til bølger). Den passer dermed perfekt til dig og du får en padle med et ”rent” flex uden samlinger der kan virke klodsede.
En justbar 2-delt padle kan variere i længden. Du kan altså gøre padlen længere eller kortere. Det er oplagt hvis du ved at padlen skal bruges af flere forskellige personer, eller du gerne vil anvende den samme padle på fladt vand og i bølger. Desuden fylder den mindre end fast padle, da du kan skubbe den øverste del af skaftet helt ned når du ikke bruger den.
En 3-delt justerbar padle er oplagt hvis du har behov for at kunne pakke padlen sammen så den fylder mindst muligt. Dog vil samlingerne altid ændre lidt på padlens flex og på den måde gøre den en smule dårligere end en fast padle.
Padlens kvalitet
En kvalitets paddle er typisk lavet af 100% carbon og med et dihedral V i bladet. Dette for at stabilisere bladets tag gennem vandet. Men til at starte med kan man sagtens vælge en glasfiber paddle for at spare lidt penge på den konto. Vi anbefaler kun plastik/aluminium paddler hvis der er tale om rent legetøj.
En leash sikrer at du altid har styr på dit board. Falder du i vandet kan strøm, vind og små bølger gøre det nærmest umuligt at svømme boardet op. Herudover fungerer leash'en også som sikkerhed - med en leash er du altid spændt fast til boardet og kan komme tilbage på det uanset hvad der sker. Vi anbefaler derfor altid at du bruger en leash. Til fladt vand er en ”coil leash” - udformet som en gammeldags telefonledning - en fordel, da den ikke slæber efter boardet og skaber modstand (mindre fart). De fleste pakker kommer med en leash inklusiv, og fx Starboards "Lightweight Leash" er rigtig fin til allround brug. ****
Det er et lovkrav at medbringe en godkendt svømmevest når du benytter et SUP board. Hvis ikke du medbringer vesten, risikerer du ikke bare en bøde (der er betydelige dyrere end de fleste veste), men du går også på kompromi med din sikkerhed. Derfor anbefaler vi altid at du bruger en svømmevest. Synes du vesten er tung og klodset findes der alternativer som Spinlock Alto - oppustelig flydering/vest der er godkendt som svømmevest.
Våddragten er en vigtig del af enhver vandsport, og er det 100% oplagte valg til de dage hvor solen skinner, men vejret ikke helt er der til blot en badedragt/bikini og et par badeshorts.
Den danske sommer kan være svingende, men varmen vender altid tilbage, også kan det altså være lidt for varmt, hvis man kun har en 5 mm våddragt. StandUp Paddle er en aktiv sport, og hvis vejret er 14°-18°, så bliver det for varmt for mange i en neoprendragt på over 3 mm. Føler du varmen gør det helt uoverskueligt i en lukket neoprendragt, så er der også muligheder i en Long John. Long Johns har ingen ærmer, så de giver mulighed for ekstra afkøling omkring skuldrene i de varme sommerdage. Alternativt kan du hoppe i en shorty med korte ærmer og ben, eller blot en Rashguard / Lycra trøje til at tage solen. En Lycra trøje har en UPF værdi på 50+, og det betyder, at kun 2 procent af solens UVA og UVB stråler bryder igennem tøjet. Lycraen er altid værd at have med på SUP turen, og det er især hvis man føler sig lidt ekstra følsom overfor solens stråler.
Hvis du også dyrker sporten på de kolde vinterdage, så kan en neoprendragt på 5 mm varmt anbefales. Det lyder af meget lidt, men de få mm kan faktisk gøre forskellen på en kold eller varm tur på vandet.
Her er nogle af de mest almindelige spørgsmål om SUP boards, som vi løber ind i gennem en sæson, og deres svar.
Et allround paddle board er en alsidig type SUP board, der kan bruges til forskellige former for paddlesurf. Det er ideelt, hvis du er i tvivl om, hvilken gren af sporten du foretrækker, eller hvis du bare gerne vil have et board, der kan bruges til lidt af det hele.
Et oppusteligt SUP board er lettere at transportere og opbevare og er mere tilgivende at lære på. Et fast SUP board er derimod hurtigere, mere stabilt og bedre egnet til uroligt vand og vind, samt har en bedre performance og oplevelse i sig.
Et touring SUP board er designet til ture på fladt vand, langs kysten eller på havet. Det har en spids front, der giver et mere effektivt glid gennem vandet og er ofte længere og smallere end et allround SUP board.
Et race SUP board er beregnet til konkurrencer og har typisk en længde på enten 12'6" eller 14'. Det er smalere og hurtigere end andre typer SUP boards og er ideelt til at opnå høj hastighed på fladt vand. Race boards befinder sig typisk i en højere prisklasse da konstruktionen og materialerne er mere eksklusive.
Et bølge SUP board er designet til at surfe på bølger. Det kan være kortere for hurtig manøvrering, eller længere for at efterligne et klassisk longboard.
For begyndere anbefales det at vælge et bølgeboard med en længde på mindst 8'5" og en bredde på over 30". Dette giver stabilitet og kontrol, mens du lærer at surfe på bølgerne.
Generelt anbefales det at bruge et fast SUP board i konkurrencer, da det giver bedre ydeevne og stabilitet. Et oppusteligt SUP board kan dog være egnet til mindre konkurrencer eller begyndere, der ønsker at deltage i lavere niveauer af konkurrence, men ikke har muligheden for at kunne opbevare et fast board.
Et carbon SUP board er letvægtigt og stift, hvilket giver højere hastighed og ydeevne. Det er ideelt til konkurrencer eller paddlesurfere der gerne vil have performance, altså hvis du ønsker at opnå den bedste ydeevne på vandet.
Husk, at valget af SUP board afhænger af dine præferencer, færdighedsniveau og den type surf, du ønsker at udføre.
Valget af det bedste paddleboard afhænger af dine individuelle behov og præferencer. Der er flere faktorer, du bør overveje, før du træffer dit endelige valg. Her er nogle af de vigtigste ting at tage i betragtning:
Brug: Hvordan vil du primært bruge paddleboardet? Er det til surfing i bølger, hygge paddling på søer eller som et motionsværktøj til træning? Der er forskellige typer af paddleboards, der er specialiseret til forskellige formål, så det er vigtigt at vælge et board, der passer til din primære aktivitet.
Stabilitet: Hvor stabilt ønsker du, at paddleboardet skal være? Hvis du er nybegynder, kan det være en god idé at vælge et board med ekstra bredde og stabilitet, da det vil gøre det lettere at balancere og stå oprejst på vandet. Erfarne paddlere kan foretrække et slankere og mere manøvredygtigt board.
Længde og form: Paddleboards kommer i forskellige længder og former. Generelt gælder det, at jo længere boardet er, desto hurtigere vil det være på vandet, mens kortere board giver bedre manøvredygtighed. Formen på boardet kan også påvirke dens ydeevne. Bredere boards er bedre til stabilitet, mens smalere boards er mere velegnede til fart.
Materialer: Paddleboards kan være lavet af forskellige materialer, såsom oppustelige (på engelsk: inflatable) PVC-board eller traditionelle epoxy-laminerede boards. Oppustelige boards er praktiske, da de kan foldes sammen og nemt transporteres, mens epoxy, glasfiber, kulfiber og andre faste boards generelt er mere holdbare og ydeevneorienterede.
Budget: Selvfølgelig skal du også tage dit budget i betragtning, da paddleboards kan variere i pris. Det er vigtigt at finde en balance mellem pris og kvalitet, så du får et board, der passer til dine behov uden at sprænge budgettet.Husk, at det bedste paddleboard for en person ikke nødvendigvis er det bedste for en anden. Derfor er det vigtigt at gøre din egen research, og du er mere end velkommen til at kontakte os, og få vejledning i hvilket board vi vil anbefale. Ved at tage ovenstående i betragtning kan vi finde det bedste paddleboard, der passer til dine behov og giver dig en fantastisk oplevelse på vandet.