SUP

Stand up paddleboarding (SUP)

Igennem de seneste år er SUP blevet en super populær sport og fritidsaktivitet, og på verdensplan gennem en del år været blandt de hurtigst voksne sportsgrene overhovedet. Det er der en helt naturlig grund til, Stand up paddel boarding  rammer enormt bredt, med mange forskellig discipliner, og anvendelses muligheder, apelere det til utrolig mange. Alt fra leg for hele farmilien ved strand og sø, til længere turer måske med telt på åer og søer, måske med en fiskestang, i bølgerne kan man også bruge sit SUP board og så er der alle race boardsene til dig der gerne vil have fart på, enten som decideret fysisk træning rundt om bøjer til konkurrence eller downwind. Flere bruger også boardet til yoga og andre igen ønsker at kombinere sup'en med et windsurf sejl eller en winge når der er lidt vind. 

Hos One Open Sky har vi udstyr til alle disse dicipliner. Man kan også vælge mere allround udstyr, hvis man ønsker at udforske et bredt spekter.

Hvilket SUP board udstyr skal jeg vælge?

SUP er en sportsgren, der appellerer til mange og en sportsgren, hvor man med det rigtige udstyr flytter sig enormt meget på kort tid. Vi ser ofte folk har en meget stejl indlærings kurve og flytter ofte sit niveau efter hver gang man er ude. Derfor anbefaler vi altid at man vælger udstyr, der tager højde for det - ikke derved sagt, at alle skal have et top carbon Naish Maliko SUP board som Casper Steinfath konkurrerer på, men at man vælger et SUP board og SUP paddel, som du kan bruge år frem, og ikke vælger udstyr der vil begrænse din glæde ved sporten. Et forkert SUP board eller en for tung SUP paddel kan samlingens med at cykle på en flad cykel. Det er svært at få glæden frem, når man kan mærke, at det er hårdere end det behøver at være. Vi har testet og står inde for alle de varer vi har på hylderne ved One Open Sky og vi vil altid guide dig til udstyr, der passer både dit behov, men også som matcher dit budget, så du får den maksimale værdi.
 

Fast SUP board eller oppustelig SUP board?

Selve konstruktionen af SUP boards varierer og har hver deres fordele, helt overordnet er der to konstruktioner der bliver brugt i dag - oppustelige SUP boards og hårde SUP boards (hard boards/fast board). Oppustelige SUP boards blev hurtigt en meget populær måde at konstruere SUP boards på. Behovet opstod naturligt da SUP boards har en stor volume og derfor krævede en del at håndtere, specielt hvis man ikke har bil med tagbøjler eller en garage eller rum, det kan opbevares i. Her kommer oppustelige SUP boards til sin ret. De er supernemme at opbevare og at transportere, og det er ikke et problem at tage SUP boards med på ferie etc. ! Vær meget opmærksom på der er meget stor forskel på hvordan et sup board bliver konstrueret. lad dig ikke friste på markedet af mange billige oppustelige SUP boards, primært af mærker der ikke lever af at lave SUP boards. Praktisk talt kan en luftmadras også bruges som SUP board, men der er enorm forskel på hvordan SUP boardet håndterer og glider igennem vandet som f.eks. et Starboard. Der er meget stor forskel på hvordan SUP boardet er svejst og hvilken kerne, der er i brættet, hvilket gør om SUP boardet kan pumpes stift og at SUP boardet holder sin facon mange år frem. Du kan læse mere om oppustelige sups i vores begynder-guide her.

Hard- eller faste SUP boards som de også kaldes, har den klassiske surfboardkonstruktion, der giver maksimalt kraftoverførsel og feel af brættet. Endvidere er det klart at konstruktionen er stivere end et oppusteligt SUP board. Der er også inden for hard boards forskellige typer konstruktioner. Der er race board typer, som er konstrueret meget let og stift, og så er der mere allround boards, hvor konstruktionen er mere solid. Man skal huske på at et board, selv om det er tænkt til vandet, også udsættes for slag og slid, dels når det fragtes, sejles imod land eller man rammer brættet med padlen. Vi har derfor også mmange måder at beskytte brættet med board tasker og "rail tape" som beskytter brættet imod slag fra paddlen. 

  

Ting du kan overveje når du vælger board type, plusser ud fra dem hvor board typen har en fordel:

Jeg har ikke nem adgang til opbevaring + Oppustelig SUP board
Jeg sejler meget bølger + Hard SUP board
Jeg ønsker at stille op I konkurrencer + Hard SUP board
Skal boardet fragtes meget + Oppustelig SUP board

Andre faktorer at overveje er længde, bredde, konstruktion af boardet bund konstruktion, finner og generelt mulighed for på monteringer af f.eks. GoPro, fiskestænger, fartmåler, drikkeflaske med mere på boardet.

    

Hvordan vælges den korrekte SUP paddel?

En SUP paddel har du i hænderne hele tiden og noget man lynhurtigt kommer til at være det er den del du vil tænke meget på når man padler. Igen et sted hvor du vil miste meget af glæden ved at padle hvis din paddel ikke er af en ordentlig kvalitet.

Vi har et meget bredt udvalg ved One Open Sky og vil altid være behjælpelig med at finde den korrekte paddel til dit behov. Se udvalget her

Der findes forskellige typer padler, man kan inddele i 3 forskellige typer Fixed (også kaldet ”cut to length” eller ”one piece”, som det engelske navn indikerer at padlen, er i et stykke og at man skærer skaftet til præcis efter personen. Denne type paddel giver den letteste og mulighed for et stift og ensartet flex på padlen, disse benyttes oftes til mere seriøst brug samt konkurrencebrug.

Justerbar paddel: På en justerbar SUP paddel har man taget de gode egenskaber fra en ”Fixed SUP paddel” men gået en smule på kompromis på vægten. Man sætter et ekstra modul på skaftet som gør at skaftet kan varieres i længde. Det går at den kan anvendes af flere brugere, eller man kan bruge padlen i forskellige forhold (tit ønsker man sig et kortere skaft i bølger, imod et længere på fladt vand. En justerbar er ofte også en god start hvis man ikke er helt sikker på hvad længde man ønsker.

3 delt SUP paddel (3 pieces) – som navnet også antyder et board så er det en 3 delt, Har man taget en justerbar paddel og lavet et ekstra modul på lige over bladet. Det gør at man kan have den i en taske og derved væsentlig nemmere at fragte. Lidt samme logik som oppustelig boards. Andre elementer at overveje er blad størrelse, flex på skaftet, tykkelse på skaftet og håndtaget alle elementer er kan variere og skabe en perfekt paddel netop til dig. Hos One Open Sky står vi klar til at finde netop den helt korrekte paddel til dig

    

Vi er i den grad selv SUP entusiaster hos One Open Sky og stå altid klar til at bistå med råd og vejledning. Besøg os i en af butikkerne i enten København eller Herning - eller ring til os på 97122965(herning) eller 35820777(københavn).