Snowboards

Snowboardets historie

Snowboard har sine rødder i surfing og skating. Den ældste af disse er surf. Da kaptajn Cook ankom til Hawaii i 1777, skrev han om lokalbefolkningens underlige favoritsport i skibets logbog. De “fanger bølger” med tømmerstokke som de surfet på ind mod stranden. Da surfing blev etableret i Californien i starten af 1900-tallet, var tømmerstokkene byttet ud med et bræt. Herfra spredte surfingen sig ud i verden.

 

Den første variant til sne blev kaldt Snurfer. Fra 1966 var dette korte, billige bræt i handelen. De var uden bindinger, men med snor fra snuden. Snoren i snurferen var til at holde sig fast med og til at styre med. Mange forsøgte at lave fodstropper men uden det store held. I løbet af 70’erne blev polyesterboardet udviklet, de var dyre men væsentligt lettere end de tidligere træbrætter.

 

Forskellige typer af snowboards

Ligesom med mange andre sportsgrene findes der forskellige varianter af snowboarding. Nedenfor finder du en mere specificeret guide til de forskellige snowboards.

 

All Mountain /Piste boards

Meget alsidige boards der kan klare sig overalt på bjerget, men henvender sig mest til dig der kører lidt af hvert - pister, lidt dyb sne og en tur i parken i ny og næ.

 

Freestyle/Park boards

Typisk lidt kortere boards der er perfekte til leg på pisten, i snowparken, rails, jibs og switch kørsel (”baglæns” med den modsatte fod forrest).

 

Freeride/Off Piste boards

Boards lavet til køre det meste af tiden i dyb sne uden for pisterne. De har typisk et stivere flex og vælges længere end et freestyle board. Disse boards har normalt en retningsbestemt form, hvilket betyder de er lavet til at performe optimalt når du kører med næsen forrest.

Splitboards

Et splitboard er et specifikt board lavet til back country. Splitboardet kan deles tværgående på midten, således at boardet fungerer som ski (med skind under) så du kan hike op af bjerget og nå ud i områder hvor der ikke er skilifte. Splitboards kræver desuden specielle bindinger, eller som minimum en speciel ”connection plate”, men vi vil altid anbefale at du bruger en specifik splitboard binding. Når du kommer til toppen, samles boardet og skindet pakkes i rygsækken, så du er klar til at nyde turen ned i frisk pudder.

Det rette snowboard for dig

Uden at kende din stil og hvilke områder, du bedste kan lide at køre i, er det svært at sige, hvilket board du skal have. Det er derfor op til dig selv at se på, hvor du bruger mest tid på bjerget. For mange er det svært at vælge et board, fordi de tit bruger tid flere steder på bjerget og det her hybriderne kommer ind i billedet. Du kan nemlig sagtens få et board, der har gode egenskaber i off-piste såvel som på pisten. Hvis du er meget i tvivl om dit valg er det mest optimale at besøge en af vores butikker, hvor eksperter kan lede dig på rette vej.

P.S. selvom det kan være svært, er det ofte en god ide at se ud over design og farver, fordi du på den måde er 100% sikker på at ramme plet mht. køregenskaber, hvilket i sidste ende giver dig mest glæde.