Skistøvler

At købe et par skistøvler er meget vigtigt for din oplevelse i sneen: derfor kan du læse hvad du skal være opmærksom på her! 

Det vigtigste ved skistøvlerne er præcis det samme som, når du køber sko: skistøvlen skal passe dig! Mange studier har vist, at op til 90% bruger for store støvler. Skistøvle, der er for store fører ikke kun til smertefulde vabler, men du mister også stabiliteten og kontrollen. Hvis du går med en ide om, at man bare kan spænde dem helt stramt, tager du desværre også fejl. Dette indsnævrer nemlig varmerummet til din fod, som gør dine tæer kolde uden at stabilisere. Der er dog ting at gøre for at undgå et forkert fit til dine skistøvler: hos One Open Sky kan du nemlig få bestilt en støvletilpasning, så dine støvler kan komme til at passe perfekt! Dette er muligt med næsten alle mærker af skistøvler, fordi man bruger en teknologi, der bruger varmen til at modificere støvlens form.

Hvad skal jeg tænke på, når jeg prøver støvler? Generelt skal tæerne lige akkurat røre ved fronten, når du står lige ud. Det er først, når du bøjer dine knæ, at du skal miste denne kontakt. Det er også vigtigt at tilpasse størrelsen på mellemfoden, hvilket er den bredeste del af din forfod. De forskellige mærker tilbyder skistøvler med forskellige mål, der kan svinge fra omkring 97 til 103 mm.

Stivheden også kaldet flexet i skistøvlen er en anden vigtig ting at tænke over, når du skal købe dine skistøvler. For at finde ud af hvilket flex du skal have, skal du tage udgangspunkt i om du står mest freeride og freestyle eller om du er mere til fart på pisten. Hvis du dyrker meget freeride og freestyle skal du have fat i en støvle med et stort flex, der er blødere. Hvis du på den anden side dyrker mere piste og carving vil du gerne have en hårdere støvle, med mere flex, så du har maksimal kontrol over hver enkelt bevægelse. Når du prøver dine støvler i butikken, føltes de måske lidt blødere, end de faktisk er. Dette skyldes, at skallen bliver hård af de koldere temperaturer, så husk på det, når du prøver skistøvler i butikken.

 

Opbevaring af skistøvler

Skistøvler er ofte en dyr investering og du vil gerne have dem til at holde mange år. Derfor er opbevaring og transport også to ting du skal tænke på. For at sikre, at din støvle holder sin form, under opbevaring, så hold spænderne lukket, også når man lægger dem væk til sommer. Lad støvlerne blive helt tørre og opbevar dem tørt. Når du transporterer støvlerne, kan det være godt at få en støvletaske, så de er beskyttet mod slag og ridser!

 

Hvad skal mine skistøvler gøre?

Din skistøvle skal give stabilitet på skien og sikre foden så godt som muligt hele tiden. Den skal passe til dine kørsel ift. fleksibilitet, og være komfortabel til at blive brugt på afterski! De forskellige modeller har deres forskellige egenskaber og færdigheder, om det er carving, freeride/tour, all-mountain, freestyle eller racing støvler.

Den mest kendte egenskab ved skistøvler er deres flex. Ganske ofte vil du høre nogen i elevatorerne eller hytterne prale, hvor gode de er blevet, ved hjælp af deres høje bøjning på 130. Men hvad betyder det enlig? Denne foranstaltning refererer til stivheden af din stamme fremad. Jo højere flex, jo mindre bevæger stammen sig. Hvis flexen er for høj, vil dette føre til for meget modstand eller forhindre dine ankler i at bevæge sig ordentligt. Som følge heraf beder en højere flex også om mere styrke, hvorfor kvinders støvler normalt har et lidt lavere flex. Flex er dog ikke en normeret foranstaltning. Dette betyder, at hvis du sammenligner forskellige støvler fra forskellige producenter, kan dette være vildledende!

Et andet kendetegner er isoleringen. Allmountain-støvler er for eksempel mere isolerende og mere behagelige en racerstøvlen. Men jo tykkere og blødere isolation, fører til en dæmpning af din kraftoverførsel.

De forskellige støvler har også andre funktioner. Nogle har justerbare stillinger. Dette betyder, at vinklen mellem stilk og sål kan tilpasses, hvilket giver muligheden for at tilpasse støvlerne til alle bentyper, så selvom du er hjulbenet, kan vi justere støvlen til et naturligt fit. De fleste skistøvler giver også muligheden for at skifte sålen og sætte dine egne i. Mange er kompatible med forskellige former for varmeelementer eller har endda varmelegemer indbygget i dem, hvilket holder dine fødder varme selv på de koldeste dage!

Alpine støvler er generelt bygget til at passe til alpine ski og alpine bindinger. De fleste af dem kan også bruges på touring ramme bindinger, og nogle har endda pin indsatser for at få dem til at passe til tec-bindinger. Dette er især interessant for dem, der tilbringer meget tid i off-piste samt også vil lave nogle opstigninger.