Generelt om våddragter

Våddragter er fremstillet i neopren og dette materiale tilbyder en lang række af fordele når man dyrker sport på vandet: Neopren kan med den rigtige formel af gummi, luft og polyester, skabe isolering og med den rigtige tykkelse kan du få dragter, der passer til alle årstider.

En våddragt isolere din krop ved at bruge kropsvarmen til at varme den stillestående luft op, som findes i de små luftbobler som dragten indeholder. Våddragter er ikke helt vandtætte og der kommer ofte en lille smule vand ind i dragten, hvis man bliver vasket i en bølge, eller lignende, men med den korrekte type og størrelse opleves dette kun få gange. Ved en forkert størrelse eller type dragt kommer der mere vand ind og kroppen kan derved ikke nå, at opvarme dragten og derfor vil du opleve at blive afkølet langt tideligere.

Hvad betyder beskrivelserne?

Våddragter varierer altså i tykkelse og dette regnes i millimeter. Tag f.eks. en O’neill Epic 5/4: navnet indikerer, at dragten er 5 millimeter på kroppen og 4 millimeter på ærmerne. På nogen vinterdragter er der 6/5/4, hvilket indikerer 6 millimeter på kroppen, 5 millimeter ærmerne og 4 millimeter på hætten. Grunden til, at våddragterne altid er tyndere på ærmer og ben end torso er selvfølgelig for at give dig en god fleksibilitet hvor det er vigtigt.

Fleksibilitet og kvalitet

Fleksibiliteten varierer altså også på dragterne: En kvalitetsvåddragt er konstrueret med den helt rigtige fleksibilitet, i neoprenen, som giver dig optimal bevægelsesfrihed og samtidig får dragten til at sidde tættere og sikre varm over længere tid. Våddragter i dag er enormt alsidige og kan anvendes til næsten al vandsport fra bølgesurfing og kite surfing til windsurfing og wakeboarding. Nogle brands som fx. Neil Pryde laver endda våddragter til specielle sporter, hvor dragterne tilbyder forskellige fordele.

Hvordan skal dragten lukkes?

Lukning af dragten er også en vigtig beskyttelse imod vandet, der trænger ind i dragten. Primært anvendes 2 typer dragter i dag: ”chestzip”, hvor dragten lynes foran, eller ”backzip”, hvor man har en lynlås på ryggen, der lukker dragten. De to dragter har forskellige fordele: ved en "chestzip" er vandindtrægningen mindre men til gengæld sværere at komme ind i og ved en "backzip" er åbningen større og derfor lettere at komme i, men vandintrængingen er også større. Andre typer, der også anvendes, er "frontzip", der har en brystlynlås som vi kender det fra en jakke. Disse anvendes typisk på Long Johns (neopren buks med overdel uden ærmer) eller en neoprentrøje. Mange af dem, der er på udkig efter en våddragt vil bruge dem aktivt i vandet og til alle jer vil vi anbefale en "chestzip" eller "backzip" våddragt, da de er mere sportsorienterede.

Udover den primære funktion, at holdes os varme i vandet, videreudvikles der meget på at skabe endnu lækrere dragter, der giver en endnu bedre oplevelser i vandet. Her kan nævnes O’Neills Techno Butter 3 eller Neil Prydes Thermocore Thermal Protection, hvilket begge har elementer, der skabe mere fleksibelt neopren og højere isolation for optimeret varme. Læs mere om de enkelte produkter i deres produktbeskrivelser under dragterne.

Sådan skal våddragten sidde

For at få maksimal glæde ud af din dragt gælder det om at finde en størrelse, der sidder tæt uden at det føltes ubehageligt. Ryggen er ofte det sted man kan se om den sidder som den skal, både over skulderne og i lænden. Her skal den gerne sidde til og der skal ikke være meget luft mellem krop og dragt. Vi har hos One open Sky et kæmpe udvalg af både mange typer og mange størrelser. Vi har mange dragter, der er specielt tilpasset lidt højere personer, så er du 190 cm høj og relativt slank så vil en ”LT”(står for large tall), sikkert være en størrelse for dig. I vores størrelses guides er det nemt at se hvilken størrelse, der passer dig bedst ud fra specifikke kropsmål, som du kan fortage der hjemme. Er man i tvivl så tøv ikke med at søg professionel assistance ved at ringe eller skrive til os på 9712 2965 eller skriv på info@oneopensky.dk

Se flere guides her:

Udvidet våddragts guide 

Våddragtens tykkelse og vandtemperatur

Skemaet nedenfor er en guideline, og husk det er meget individuelt hvad man ønsker, og hvilken dragt man har, er man i tvivl så gå op i tykkelse, eller tøv ikke med at ringe eller skriv til os 

Over 23°C Rashguard / Lycra
19 - 22°C Thermo overdel
18 - 23°C Neopren shorties
15 - 20°C 3/2 mm neopren våddragt
12° - 16°C 4/3 mm neopren våddragt
8° - 13°C 5/4 eller 5/3 mm neopren våddragt
9°C og ned 6/4 mm våddragt med indbygget neoprenhætte