Kitesurfing

Drømmen om at flyve henover vandet med vinden i håret - det er kitesurfing. Forestil dig at suse henover bølgerne og føle adrenalinet pumpe gennem dine årer, mens du mestrer kunsten at kontrollere dit kiteboard. Kitesurfing er en spændende og glædefyldt sport, der kombinerer elementerne fra surfing, windsurfing og drageflyvning.

 

Når du først har prøvet det, kan du ikke få nok. De adrenalinpumpende øjeblikke, når vinden tager fat i dit kite og du accelererer henover vandets overflade, er uovertrufne. Kitesurfing er en unik sport, der kræver både teknik, balance og mod. Hvad end du er nybegynder eller erfaren, kan du altid finde det perfekte kitesurfing gear, der passer til dit niveau og ambitioner. Så tag springet og find dit nye kitesurfing gear her!

Men hvis vi lige hopper to skridt tilbage inden vi laver et hovedspring ned i drømmelandet af kitesurf udstyr, er det vigtigt at vi har en forståelse for hvad vi skal bruge, hvad der vil passe til vores behov, men også hvilket ekstra udstyr der kunne være ret lækkert. Men lad os da springe ud i det, og påbegynde en kort fortælling om kitesurfing og udstyret dertil.

Alt du skal vide inden du køber din næste kite

Hvis du dyrker nogen form for vandsport, vintersport eller blot almen sport som løb, ved du hurtigt at der findes udstyr der kan dække dig godt ind til hele sporten, men det er også muligt at få lige præcis det udstyr, som vil gavne din teknik, dit behov og dine ønsker bedst muligt, og der er kitesurfing ingen undtagelse. Så vi starter med at fortælle om de forskellige kategorier der er inden for kitesurf, og hvad forskellen på en bølgekite, freeride kite og de mange andre typer. Så hold tungen lige i munden, mens vi kort gennemgår dem nedenfor. Vi starter i de mest almene kites og tager det den vej ned gennem rækkerne.

Freeride kites

Freeride kites er designet til at surfe på fladt og choppy vand. De giver et stabilt og godt træk som gør dem velegnede til mange kitere, inklusiv begyndere. Med en freeride kite kan du det hele, såsom at hoppe, surfe bølger og lave tricks. Det er typisk en freeride kite man starter med ved introduktion til sporten fordi den netop er allround og alsidig. Alle kite brands har som minimum en freeride kite i deres sortiment. Det skyldes at det er den største kite-disciplin og at netop denne type kite er den bedste som en allround kite hvis man skal bruge en enkelt kite til flere discipliner. Er du nysgerrig på at se en freeride kite kan du kigge efter Naish’ ”Pivot”, Reedins ”Supermodel” eller Cabrinhas ”Switchblade” som eksempler.

Disse kites kan bruges fra begynder til erfaren og du er garanteret en masse gode timer på vandet med et stort udviklingspotentiale.

Big Air

Big Air kitesurfing er den ekstreme version af freeride hvor det handler om at hoppe så højt som muligt og samtidig lave forskellige tricks mens man er i luften. Med en Big Air kite er forudsigelighed meget vigtigt, så du kan stole 100% på kiten når du hænger 20 meter over vandet. Derudover giver Big Air kites et stort træk som hjælper dig med at komme højt op. Denne disciplin medfører høj risiko og kræver en del træning og rutine for at kunne udføres. Big air ses ofte i konkurrencer, som King of the air (KOTA) og Cold Hawaii Games.

Wave / Bølgekite

Wave kites bruges til at kitesurfe i bølger. Det stiller nogle andre krav til kiten end freeride kitesurf gør. Ved at bruge en bølgekite (wavekite), får du en kite som selv bevæger sig med vinden (drifter). Dvs. at den følger med dig når du har fuld fokus på at surfe bølgerne. Derudover stiller kitesurfing i bølger også store krav til kraftkontrol og responstiden på kiten, så du altid har helt styr på kiten og kan manøvrere hurtigt og hårdt, hvis det er nødvendigt. Kitesurfing i bølger er en meget attraktiv disciplin men typisk for de mere erfarne surfere.  

Freestyle Kites

Freestyle disciplin er en legeplads for den gode kitesurfer. Freestyle kitesurf handler om at lave tricks, hoppe og se vild ud. Derudover er der også en stor del af disciplinen der foregår unhooked. Unhooked er når du tager loopet ud af krogen på trapezen og derved holder kiten i armene. Det gør at du kan rotere om dig selv og lave andre vilde tricks, som ikke er mulige hvis du er spændt fast til trapezen.

En freestyle kite reagerer meget hurtigt og er typisk mindre tilgivende end en freeride kite. Ønsker du at sejle freestyle findes der både c-kites og hybrid-kites som er lavet til formålet. C-kites er 100% dedikeret til freestyle og når man sejler med dem kan der genereres ’slack’ på linerne så man har bedre tid til at udføre tricks i luften. C-kiten er dog sværere at sejle og relaunche når man crasher den. Du skal derfor være en erfaren kitesurfer for at forsøge dig med freestyle disciplinen med en C-kite.

Hybrid kiten minder mere om en freeride kite. Den flyver typisk hurtigere i vinduet og kan derved bruges til freestyle da den manøvreres hurtigere.

Letvinds kites / Foil Kites

Letvinds kites afslører lidt sig selv, det er nemlig kites der er bygget til dage hvor vinden ikke er kraftfuld. Dragerne er bygget så de vejer mindre og derved kan flyve i mindre vind.

Letvinds kites bliver ofte brugt som foil kites da man ikke har brug for et konstant træk fra dragen men i højere grad har brug for træk til at komme op på foilen. Netop derfor kan der ofte ses kitesurfere som foiler på de dage hvor der ikke er nok vind til at stå på et TwinTip kiteboard.

Hvordan finder du den rigtige størrelse kite?

Størrelsen på den kite du er ude med, er afgørende for din oplevelse på vandet. Det er derfor man hører kitesurfere snakke om at de har serier på f.eks. 6-8-10-12 eller 7-9-12. Tallene refererer til dragernes størrelse i kvadratmeter. Jo flere kvadratmeter, jo større træk vil dragen generere når den er i luften. Det er vigtigt at man er meget opmærksom på at komme afsted med den rigtige størrelse drage i forhold til en række parametre: Vindstyrke, Vægt, Niveau og Disciplin. Som ny kitesurfer kan det være svært at vurdere hvilken størrelse kite man skal sætte op hvis man ikke helt ved hvor meget det blæser når man står på spottet. Det er altid en god ide at se hvilke størrelser andre surfer med i ens egen vægtklasse. Er du stadig i tvivl om hvad der er den bedste løsning med det udstyr som du har, anbefaler vi altid at spørge andre og mere erfarne surfere på stranden hvad de mener.

Fordi det varierer så meget hvilken størrelse kite der skal bruges på de forskellige dage, er det meget almindeligt at have 2-4 kites, for at maksimere antallet af dage på vandet. For at finde den/de helt rigtige størrelser kites, er det en god ide at snakke med nogle kitesurfere der har erfaring med det område som du gerne vil surfe i. Du kan selvfølgelig altid ringe eller skrive til os på mail, telefon eller chat hvis du har spørgsmål til hvordan du skal gribe tingene an.

De forskellige kite former

Ligesom der er forskellige kites til forskellige formål, finder du også forskellige former af kites. De er generelt opdelt i to kategorier Bow-kites og C-kites, begge har hver deres styrker, hvor bow-kite er den klart mest alsidige og bedst sælgende, har C-kiten sine forcer i freestyle disciplinen. Men hvad skal du vælge? Nedenfor at der beskrevet lidt flere detaljer om de to kite former.

 
 
 

Bow-Kites

Bow kiten er den bedst sælgende kite form på verdensplan. Det er den fordi den er meget pålidelig uden at gå på kompromis med performance. Om du er begynder eller ekspert så vil du altid kunne udvilke dig på en Bow Kite. En af grundende til at kite formen performer så godt, er at formen er god upwind og i stedet for at have linerne monteret direkte på kiten, har den et bridlesystem. Et bridlesystem er et række liner som er moteret på leading-edge (Den forreste kant som er pustet op på kiten). Forlinerne fra baren monteres til bridlesystemet og på den måde bliver trækket mere stabilt. Det gør at dragen flyver mere stabilt i luften og er nemmere at relaunche. Det giver desuden øget mulighed for at kunne trimme kiten – altså at mens man er på vandet kan gøre trækkraften fra dragen mindre.

Skal du have en god alsidig kite du kan blive ved med at udvikle dig på, er Bow-kiten et sikkert valg. Hvis du gerne vil se eksempler på nogle gode Bow-kites kan vi klart anbefale at tage et kig på vores kitepakker eller Naish Pivot, Cabrinha Switchblade og Reedin SuperModel.

C-Kites

C-kites er til dig som dyrker freestyle og laver tricks hooked og unhooked. C-kiten har fået dens navn efter formen, som står i C og oppefra ligner et rektangel. Enden på kiten er også en skarp kant, som er med til at give den hurtige respons. Med en C-kite kan du skabe mere ’slack’ på linerne som giver dig tid til at rotere i luften uden at dragen trækker. Dette er kun egnet til Freestyle.

C-kiten er til mere erfarne kitesurfere, da det kræver et godt niveau for at kunne surfe og få det optimale ud af kiten.  

Har du præferencer inden for kitesurfing, så ved du også godt hvilke brands som historisk set har være gode til at lave kites. Brands som Naish og Cabrinha er to store spillere som har været med i mange år og vundet et utal af priser, og derved har draget sig alle erfaringerne i forhold til produktion og kvalitet. Et nyt brand der er kommet til siden er Reedin, som er stiftet af Naish gamle chefdesigner sammen med en team rider. Alle tre brands er nogle solide og etablerede brands inden for kitesurfing, som du roligt kan stole på i forhold til performance og kvalitet.

Udstyr til kitesurfing

Indenfor kitesurf handler det om mere end blot en god kite der passer til dig. Du skal også have mange andre dele for at kunne fuldende dit sæt, som en kitebar, trapez, et kiteboard og en våddragt, hvis du gerne vil spice det hele lidt op og har erfaring indenfor kitesurfing kan et foil kit med et foilboard være en god tilføjelse til udstyret i garagen.

Kitebaren

En kitebar er en vigtig del af dit kitesurf-udstyr, da den bruges til at styre og kontrollere din kite i luften. En kitebar består af en stang, også kendt som controlsystem, og liner, der er fastgjort til dragen.

Størrelsen på din kitebar vil typisk matche størrelsen på din kite. De mest almindelige størrelser for kitebarer er 45 cm og 55 cm. En kortere bar passer bedre til mindre kites, så en god tommelfinger regel er at hvis du surfer kites på under 7m skal du kigge på en barlængde under 52cm, og skal du surfe over 7m skal barens længde gerne være over 52cm. Det gode ved mange moderne kitebars er at de kan justeres i længden, hvilket gør dem mere alsidige at bruge, da du blot tilpasser baren til den kite du er ude med.

Der er forskellige typer af kitebarer at vælge imellem, såsom 4-liner og 5-liner-barer. 4-liner kitebars er mest populære, da de er nemmere at bruge og passer til langt de fleste kites. 5-liner kitebars bruges oftest til freestyle kites.

Kiteboardet

Kiteboardet kommer i forskellige former og størrelser, til forskellige formål, vægtklasser og niveauer. Meget kort kan kiteboardet opdeles i 3 kategorier. Directional, Twintip og foil.

Directional/Wave

 

Et directional kiteboard er en type kiteboard, der er designet til at surf bølger. Det adskiller sig fra twintip kiteboards, da det er lavet til bølge kitesurf. Hvis du er interesseret i at kitesurfe i bølger og ønsker en mere naturlig surfoplevelse, kan et directional kiteboard være et godt valg. Det er dog vigtigt at bemærke, at det kan kræve mere tid og øvelse at mestre et bølgeboard sammenlignet med twintip kiteboards.

Twintip

 

Twintip kiteboards er den mest populære type kiteboard. Disse kiteboards har en symmetrisk form og kan dermed surfes i begge retninger. Twintip kiteboards er også velegnede til at udføre tricks og kite jumps. Twintip boardet er kort sagt hvad du skal have hvis du ikke skal bølgesurfe eller kite foile. Et twintip board kommer i forskellige stivheder. Et blødere board er langsommere, men mere behageligt at stå på og dermed oplagt for begynderen. Ved høj fart vil du dog have sværere ved at kontrollere et blødt board. Et stivere board er velegnet til freestyle da boardet vil være loadet med pop, men også lidt slidsomt på knæene når du lander. Midt mellem de to stivheder har du et medium stift board, som bringer det bedste fra blødheden og stivheden.

Foil

 

Sidst har vi et kite foilboard, det kan ikke rigtigt sammenlignes med nogen af de to ovenstående, da det er sin helt egen disciplin. Mange bruger foilen og foil boardet til når man er ude med sin letvindskite, da en letvindskite og foil giver en rigtig god balance. Når du kigger efter en foil giver en foil med en lav Aspect Ratio mere løft og er dermed oplagt for begynderen, mens en høj Aspect Ratio giver fart og respons.

Trapezen

Trapezen kommer af to typer. En hoftetrapez og en siddetrapez. Til kitesurfing vil vi klart anbefale en hoftetrapez. Men helt kortfattet er trapezen er en vigtig del af kitesurfudstyret, og ikke noget du kan undvære. Det er en sele med rygstøtte du har om livet. Her bliver kiten hægtet fast via de to forreste liner der samles i en løkke eller karabinhage under bommen. Det kan måske virke grænseoverskridende at kiten skal sidde fast om livet på denne måde, men det er en af grundstenene i kitesurfing og alt moderne udstyr har nødvendige og tilstrækkelige sikkershedsmekanismer så du nemt og lynhurtigt kan frikoble linerne fra trapezen.

Hoftetrapezen har klare fordele sammenlignet med siddetrapzen. Du vil have mere bevægelsesfrihed med en hoftetrapez, og når bevægeligheden er så vigtig i kitesurfing, er det en kæmpe fortaler for en hoftetrapez. Yderligere er der lidt komfort fordele ved kun at være forbundet om livet.

Våddragten

Våddragten er et kompliceret univers, hvor der virkelig er plads til at nørde i detaljer og teknologier. Den moderne våddragt blev opfundet af Jack O'Neill og er et syntetisk gummi materiale vi kalder neopren.

Når du skal finde en våddragt til kitesurfing har vi nogen kriterier vi klart kan anbefale du kigger efter.

  1. En vindtæt mave. Da du vil bruge meget til ude i høj vind, og den hurtigste måde at komme til at fryse på er kold luft, er vores klare anbefaling af kigge efter våddragter der bruger en glatskind over maven. Glatskinden er til for at tage vinden og holde på varmen.
  2. Strækbarhed. Strækbarhed og bevægelsesfrihed er essentielt indenfor kitesurfing, og nej det fungerer ikke ligesom med normalt tøj, med at man blot kan vælge en størrelse eller to for store, også skabe lidt plads den vej. En våddragt skal være tætsiddende og strækbarheden skal komme gennem neoprenen og ikke et forkert størrelsesvalg.

Har du nogen spørgsmål til vores udvalg af våddragter, så kontakt os endeligt, selv hvis du synes det kan virke som et dumt spørgsmål, så står vi klar til at hjælpe.

 

Ofte stillede spørgsmål om kitesurfing

En hurtig guide til at besvare dine spørgsmål om kitesurfing.

Hvad er en kitesurfing kite?

En kitesurfing kite, også kendt som en kite, er en drage, der bruges til at skabe fremdrift ved hjælp af vinden og trække kitesurferen hen over vandet.

Hvad er forskellen mellem forskellige typer kites?

Der er forskellige typer kites til kitesurfing, herunder freeride kites, big air kites, wave kites, freestyle kites og letvinds kites. Hver type har forskellige egenskaber og formål, der passer til forskellige kitesurfing-stilarter og forhold.

Hvordan vælger jeg den rigtige størrelse kite?

Valg af den rigtige størrelse kite afhænger af flere faktorer, herunder vindstyrke, vægt, niveau og disciplin. Det er vigtigt at tjekke vejret og få råd fra erfarne kitesurfere eller instruktører for at vælge den optimale størrelse kite.

Hvad er et twintip kiteboard?

Et twintip kiteboard er den mest populære type kiteboard. Disse kiteboards har en symmetrisk form og afrundede kanter, der gør dem velegnede til at surfe frem og tilbage på vandet samt udføre tricks og hoppe i luften.

Er kitesurfing en farlig sport?

Kitesurfing kan være en ekstrem sport, der kræver korrekt udførelse, sikkerhedsforanstaltninger og respekt for vind- og vejrforhold. Med den rigtige træning og udstyr samt at tænke sig om inden man går ud, kan risikoen minimeres, og kitesurfing kan være en sikker og sjov aktivitet.

Hvad er nogle populære kitesurfing spots i Danmark?

Danmark har mange populære kitesurfing spots, herunder Klitmøller, Cold Hawaii, Rømø og Amager Strandpark. Disse steder tilbyder gode vindforhold og faciliteter til kitesurfing.

Hvad er nogle kendte kitesurfing konkurrencer?

Nogle kendte kitesurfing konkurrencer inkluderer King of the Air (KOTA), Cold Hawaii Games og World Kiteboarding Championships. Disse konkurrencer tiltrækker topkitesurfere fra hele verden og er en spændende mulighed for at se ekspertise og imponerende tricks.

Hvordan kan jeg komme i gang med kitesurfing?

For at komme i gang med kitesurfing anbefales det at tage lektioner hos en kitesurfskole for at lære de grundlæggende færdigheder, sikkerheden og teknikker. Det er også vigtigt at investere i det rigtige udstyr og altid kitesurfe under sikre forhold og med respekt for andre strandbrugere.

 

Kan man kitesurfe om vinteren?

Ja, det er muligt at kitesurfe om vinteren. Selvom vejret kan være køligt, og vandet er koldt, er der stadig mange kitesurfere, der nyder sporten året rundt.

Når man kitesurfer om vinteren, er det vigtigt at være forberedt på de ekstra udfordringer, som det kolde vejr og vandet kan medføre. Det anbefales at bære en tykkere våddragt, handsker og støvler for at holde sig varm under sessionen.