FOILS
Hydrofoil også i daglig tale kaldet foil, er den lange mast med vinger der monteres under boardet, som får dig til at ”svæve” over vandet. Foil surfing er en forholdsvis ny disciplin, og blevet mere og mere elsket inden for Kitesurfing, windsurfing, wing-surf og almindelig surf over den senere årrække.
Foilens dele og opbygning
Frontwing: Når vi kigger på en foil frontwing, ser vi på hvor meget og hvor hurtigt den løfter, samt dens stabilitet og fart, hvilket hænger sammen med om den er low, medium eller high aspect ratio. En low aspect frontwing vil være mere smal og dyb, hvorimod en high aspect frontwing vil være meget bred og lav. Fordelen ved en low aspect frontwing, er at den vil give mere løft, et hurtigt take-off og mere stabilitet. Dermed kræver det mindre at ”pumpe” den i gang sammenlignet med en high aspect frontwing, hvilket gør den bedre til begyndere. Derudover går man, ved en low aspect foil, på kompromis med farten og glide i vandet, sammenlignet med en high aspect frontwing. Det kan være en fordel for begyndere, som får en roligere start og hvis man skal foile en bølge, så man ikke kommer for hurtigt foran bølgen. Når man er begynder, kan en større frontwing være en fordel at vælge, for at få et hurtigere løft og gør det nemmere at komme op på foilet. En stor frontwing vil være omkring 1800-2000cm2 til wingfoiling, 1300cm2 til surffoiling, lige over de 1000 cm2 til windfoiling og lige under de 1000 cm2 til kitefoling. Dog kommer det meget an på formål, rytter-vægt og niveau, hvilken størrelse frontwing du skal have.
En high aspect frontwing bliver en stor fordel når man foiler på fladt vand og gerne vil have fart på. Foilens brede men lave form gør, at den skal pumpes mere i gang før man får et løft, samtidig med at den er mindre stabil og tilgivende. Dog giver high aspect frontwingen lange glides per pump, hvilket giver dig mere tid på foilet, uden der skal pumpes for hårdt. En high aspect tilbyder altså mere aggressiv surfing og performance.
Wingtips kan findes på nogle frontwings. Wingtips er hvor de to ender på frontwingen buer ned. Det giver mere stabilitet under foiling og kan lidt sammenlignes med finner. Dog gør det at man mister noget af arealet på frontwingen og dermed udfordrer løftet lidt.
Vi har frontwings som er produceret i carbon og glasfiber. Carbon er det mest anvendte materiale at producere foils i. Carbon er valgt for at opnå optimal stivhed, som modvirker slør på masten som sker hvis den bøjer. Stivheden giver en bedre foling og hurtigere respons.
Tail wing: Tail wingen balancerer frontwingen og gør hele foilet mere stabil. Front- og tailwing hænger ofte meget sammen i størrelsesforhold og udseende, og blive ofte solgt som sæt. Vælger man dog en mindre tailwing, ville det give et mindre løft. Det betyder at surferen skal lægge mere vægt på tailen (bagenden) af boardet for at selv balancere frontwingen. Dog vil en mindre tailwing gøre det nemmere at dreje og give dig lov til at pumpe hurtigere. En øvet foiler kan derfor eksperimentere med forskellige størrelser på front- og tail wing for at finde den bedste opsætning.
Fuselage: Fuselagen er pinden der bestemmer afstanden mellem front- og tailwing. Med en længere fuselage får man mere fartkontrol, hvor en kortere fuselage giver hurtigere respons og pump.
Mast: Ved masten er det primært længde og stivhed der spiller ind. Hvis masten er længere, er det nemmere at dreje uden boardet kommer i kontakt med vandet. En længere mast gør det nemmere at komme op i fart, fordi det ikke er nødvendigt at pumpe så hurtigt, som ved en kort mast. Dog gør en længere mast også foilen mere ustabil, så det kræver mere balance. Den vil også være længere nede i vandet, hvilket vil gøre det sværere at få løft, da der er længere op. Ved en længere mast kræves der mere stivhed for at kunne holde surferens vægt uden at bøje og derved have slør. Derfor bliver de længere master konstrueret tykkere, hvilket kan udfordre aerodynamikken lidt. En lang mast vil være omkring de 100cm og vil egne sig mest til kitefoiling og windfoiling. En kortere mast vil være omkring de 60-75cm og egne sig mere til surffoiling og wingfoiling.
Hvis masten derimod er kortere giver den mere stabilitet, gør det nemmere at få foilet løftet og kan også foiles på lavere vand uden at foilet støder imod bunden. Den korte mast fanger også nemmere bølger, og er derfor bedst til surffoil og hvis man skal wingfoile i bølgerne. En kortere mast er også bedst til begyndere, da den giver mest stabilitet mens man lærer balancen på foilet.
Montering af foil: Ved montering af dit foil, har du to kanaler i boardet, hvor man kan styre hvor lang frem eller tilbage det sidder på boardet. Man skal have sin bagerste fod en smule bag foilet på boardet, så man kan styre pumpene på foilet bedre. Til nybegynderen, ville man starte med at sætte foilet nogenlunde midt på. Herefter kan man sætte foilet længere frem, hvis man mangler løft eller sætte det tilbage, hvis foilet løfter for hurtigt. Vejer man ikke særlig meget, kan man med fordel montere foilet længere frem på boardet.
Kitefoil
I kitefoiling har man en del kraft fra kiten i forvejen og dermed hjælper den meget på løft. Derfor bruger man et mindre areal af frontwing og tailwing. Fordi der er så meget kraft fra kiten, kan man også få meget fart på, og derfor bruger man også en længere mast til kitefoiling.
Et godt begynder foilsæt ville være Naish Hover kite 127 4’2” på 127cm sammen med Naish kite foil med 85cm mast og 960 cm2 frontwing.