Freeride ski

SÅDAN VÆLGER DU DINE FREERIDE-SKI

Hvis du kan lide at have puddersne op til knæene, og suse gennem træerne i offpisten, mens det sner, så er der ingen tvivl; du er en freerider, og dit valg af ski er vigtigt.

 

ROCKER, REVOLUTIONEN AF SKI-TIPPEN

Når du sætter en traditionel ski ned på en plan overflade, er kontaktpunkterne med sneen skovelen, eller spidsen, og hælen, eller bagenden. Samtidig hæves taljen, som er den del af skien, hvor bindingen er monteret, fra sneen. Denne profil kaldes camber.

Med en vip profil er punkterne i kontakt med sneen tættere på bindingen som ligger på midten af skien, mens spidsen gradvist hæver sig. Du kan også have rocker i hælen af skien efter det samme princip, som er det, der kaldes en tip og tail rocker.

En twintip ski, der curver lige meget i hæl og skovl skaber en omvendt camber, der giver dig fantastisk flyd i dybt pulver.

I dag kan du i varierende proportioner finde rocker profiler på ski i hvert område, uanset om de er lavet til præparerede piste, all-mountain, freeride eller touring.

En tip rocker på freeride ski er vigtig, da den giver mulighed for bedre flyd i puddersne og samtidig absorberer bumpene fra ujævnt terræn. En tail rocker gør det lettere at kontrollere ski og tilføjer manøvredygtighed.

Så det handler om at finde den rette balance mellem twintip ski, der flyder i pulver og ski med en vip profil eller klassisk camber, der giver mere greb om hårdt pakket sne og præparerede pister.

 

TRE TYPER AF FREERIDE-SKI

Taljen på en ski måles under bindingen. Freeride-ski har den bredeste talje af alle de forskellige typer ski, og der er tre typer freeride ski, der adskiller sig fra denne bredde.

 

Den alsidige hverdagsski

Disse ski har en taljebredde mellem 90 og 100 mm. De har en markant rocker i spidsen, men ikke så meget af den i hælen. Disse ski er udstyret med en traditionel camber for øget greb. En stiv talje øger grebet om hårdt pakket sne, men gør også skien sværere at kontrollere. Blødere ski er gode til pulversne, men har en tendens til at chatte i høj hastighed og kanterne griber ikke sneen så godt.

Disse freeride-ski er de mest alsidige, da de kan bruges til at stå på ski under alle forhold og på forskellige terræn; pulver, brede dale, skov eller smalle couloirs.

Med en talje bredde mellem 100 og 110 mm er disse ski klart rettet mod freeride og dyb pulversne. De hjælper med at holde dig på oven på toppen af pulveret og har et fantastisk flyd. På hårdt pakket sne er det sværere at holde kanten på grund af den noget breddere ski.

 

'Fat ski' til dage med stort snefald

 

Med en talje bredde på over 110 mm er disse ski kendt som 'fat skis'. De er ideelle til de dybe pulverdage, som alle freeridere utålmodigt venter på. De er meget brede med en markant twintip, mens visse fat ski har en mere traditionel camber og er ret stive under fødderne.

Denne type ski primært beregnet til at stå i dyb powder, men bevarer nogenlunde evnen til at køre i sporet og opkørt sne samt præparerede pister. De mest ekstreme modeller, som er meget fleksible og har omvendt camber, bruges nærmest udelukkende på store pulver dage. Invester i denne type ski som et supplement til et mere klassisk eller alsidigt par, da du ellers måske ikke kan stå ordentligt på ski særlig ofte.

 

Free touring; en lettere ski for øget frihed

Free touring er en blanding af touring ski og freeride. Skien er markant lettere end andre freeride ski, hvilket giver mulighed for at smide et par skins under skiene og klatre de sidste 100 meter op ad bjerget, så man kan nå den helt urørte sne, som for mange er indbegrebet af frihed samt udforskning af nye horisonter.

Skiene i kategorien free touring kaldes også 'freerando', og har en talje på mellem 95 og 105mm og rocker i spidsen.

Som nævnt bør free touring skis kombineres med et par skins såvel som bindinger, der gør det muligt at gå med en fri hæl og støvler med en 'walk' mode.

 

HVILKEN LÆNGDE FREERIDE SKI SKAL JEG VÆLGE?

Normalt skal du lægge mellem 5 og 10 cm til din højde, når du vælger freeride ski. Dette er med til at forbedre skiens evne til at flyde gennem pulversneen samt stabilitet ved højere hastigheder. Rockeren betyder, at skien er lettere at håndtere på trods af deres længde. Hvis du er en erfaren og øvet skiløber, med en forkærlighed for store sving ved høj hastighed, kan du med fordel lægge 15 cm til din højde.

Gælder det free touring ski, bør du vælge et par ski, som er 5 cm kortere end dig, hvilket resulterer i et par ski, der vejer mindre, og er lettere at manøvrere på op- og nedkørslen.

 

Flere og flere producenter anbefaler at vælge ski på baggrund af din vægt. I disse tilfælde bør du følge deres anvisninger.

 

 

SIKKERHED

Sidst, men ikke mindst, kræver freeride skiløb godt kendskab til bjergene om vinteren, og ikke kun det rigtige grej. Begiv dig aldrig ud på offpisten alene, eller uden "den hellige treenighed" af lavineudstyr: transceiver, skovl og probe.

Man kan altid lære noget nyt i bjergene, især hvad angår sikkerhed, så det er bydende nødvendigt reglmæssigt at træne samt tage freeride og freeride-relaterede kurser.