Foils

Surf-folien dukkede op i 00'erne. Blandt pionerende er der genkendelige navne som Laird Hamilton, Dave Kalama og Paolo Rista. Man fandt ud af, at man ved hjælp af en vinges udformning, kunne komme op og ”flyve” over vandet. På denne måde kunne man få mere fart og surfe i urolige forhold. Den nye disciplin tog straks hawaiiske, australske, californiske og brasilianske strande med stormen. Med de mange nye foilere og en stigende interesse indenfor sporten, gik der ikke lang tid før alle etablerede surf-brands solgte det nødvendige udstyr.

 

Når man erstatter surfboardfinner med en foil kan man surfe i urolige forhold, hvor vandet er rodet. Hvis du kan surfe både med og uden foil kan du derfor få mange flere timer på vandet. Inden for sportsgrene som kitesurfing, windsurfing og paddleboarding har foilen også fundet sin vej og du kan derfor købe foils og foilboards til alle populære vandsportsgrene.

 

En foil består af en frontvinge, bagvinge og en hals, der forbinder vinger og board. Det er vigtigt for foilen at udformningen på vingerne er helt præcise og korrekte, for at sikre, at foilen løfter dig mens du bevarer evnen til at navigere og vende boardet. Når du først har fanget en bølge, vil du opleve, at du bevæger dig hurtigt og nærmest lydløst hen over vandet - det er en vild fornemmelse! Du kan også benytte dig af ”pumping”, hvor du pumper foilen i fremdrift og herefter rejser dig over vandet.